Craig Harline
SYSTER MARGRIETS PRÖVNINGAR

Craig Harline:

SYSTER MARGRIETS PRÖVNINGAR

Ur ett nunneliv på 1600-talet

Översättning:

Lars Ahlström

336 sidor

Inbunden

ISBN:

91-7139-268-8

Ditt internetpris:

188 kronor

Frakt 29 kronor tillkommer

Beställ


Om boken

I Syster Margriets prövningar möter vi en värld som fram till nu varit dold för våra ögon. Här berättas om alltifrån vardagens rutiner i ett katolskt kloster vid tiden för motreformationen till den besynnerliga historien om en av systrarna, Margriet Smulders, som anklagade en populär huskaplan för sexuella trakasserier. Syster Margriet blev utfrusen av sina medsystrar, förvisades två gånger från klostret och efter åratals kamp lyckades man besvärja och fördriva de onda andar som hon sade sig hemsökas av.


Hur kan vi då veta så mycket om just det här klostret? 1989 gjorde den ansedde historikern Craig Harline en häpnadsväckande upptäckt: i ett outforskat belgiskt arkiv fann han buntar med tre hundra år gammal korrespondens som härstammade från systrarna i detta kloster. Här fanns otaliga sidor förvånansvärt detaljerade brev som avslöjade nunnornas hemligaste och mest personliga förhoppningar. ”Jag förundrade mig över att dessa dokument överlevt och att de var så utförliga, att det var ett sådant larm och bråk i ett kloster försvuret åt tystnad och över att nunnorna gav uttryck för så skiljaktiga föreställningar”, kommenterar Harline upptäckten.”Boken är verkligen – detta må vara en kliché eller ej – ett fönster mot det förflutna. Vi kan kika in genom den gallerförsedda luckan i besöksrummet och med kuslig tydlighet se hur klosterlivet levdes av en grupp överspända kvinnor för mer än 300 år sedan. Nunnor som skriker! Intrigerar! Slänger tallrikar och får utbrott! Umgås med djävulen och himlen vete vem annars. Jag älskar – helt enkelt älskar – den här boken.”

Carolyn See, Washington Post


“Andlöst spännande detaljer... Harline ger en anmärkningsvärt frisk och levande bild av det dagliga livet – och en mörkare bild av de spänningar som lurade under dess yta – i en klostergemenskap i en tid av omvälvning… Detta är en seriös och elegant formlerad undersökning av ett psykologiskt fängslande kapitel i religionshistorien.”

Michael Kennedy, Boston Globe