Om boken
Nominerad till 2007 års Augustpris i klassen för Årets bästa skönlitterära bok samt till Årets läsning 2007 i Nöjesguiden.
I sin nionde diktsamling fortsätter UKON att utforska och bredda poesins möjligheter. Vi ställs här inför ett radikalt våldsamt och humoristiskt operalibretto, en essäistisk långdikt, ett antal found poems, plakatdikter, en motsatsöversättning, hyllningsdikter till ägg, färgen gul och Sigmund Freud, cut-up-bearbetad Göteborgsvitspoesi, det ultimata politiska valmanifestet, två synopsis där hela den västerländska litteraturskatten finns förborgade, en samplad dikt från begravningsannonser och en för svensk dikt efterlängtad första komplett genomgång av Yrkesregistret.
Med boken följer en cd med operalibrettot ”Det panegyriska”, ett samarbete mellan UKON och psychopopgruppen Njurmännen. En text/ljudhändelse av rang!
Ulf Karl Olov Nilsson är född i Umeå 1965 och verksam i Göteborg som poet och psykolog. Han sitter i redaktionerna för tidskrifterna Glänta, OEI och Psykoanalytisk Tid/Skrift.
Läs vad Sveriges sista intellektelle och mest coole radiopratare Kjell Alinge säger om Ulf Karl Olov Nilsson och Synopsis! Klicka här>>
Och glöm inte lyssna till hans radioprogram Eldorado! Men vad har fått Sveriges Radio att sända honom i P2 på torsdagkvällar?
Pressröster
"UKON och Njurmännen har gjort årets svenska cd."
Kjell Alinge på P2:s hemsida
“en av landets roligaste poeter just nu. Hans eget sätt att fylla boktitelns veck och dimensioner är förstås oslagbart… Han får ju i andra dikter chansen att briljera i beläsenhet, eller visa att han har sinne också för avstegen från det konventionella… Samlingen utgör sammantaget en rörande, rörlig och rolig projektionsyta för den ständigt pågående akt där vi skapar egna och andras liv genom språket.
Amelie Björck, Göteborgs-Posten
“Genom att odla mångtydigheten snarare än den poetiska metoden har Ulf Karl Olov Nilsson skrivit sin mest helgjutna bok. Han fyller det språkmaterialistiska spelet med angeläget innehåll och avslöjar maktrelationer bakom språkliga konventioner. ... en uppsjö av texter som blixtrar av intelligens (inlevelse eller empati vågar jag inte skriva) och som smidigt slingrar sig i förut mer eller mindre otänkbara ironiska krumbukter... Jag tycker att Nilsson säger mycket, att han lyckas etablera en ”språkmaterialistisk” variant av den rolldiktning som Kristina Lugn påbörjade på 70-talet. Det är beröm.”
Tommy Olofsson, Svenska Dagbladet
“Experimenterandet till trots är UKON långtifrån någon svårläst poet, snarare förrädiskt enkel i gränslandet till det monomana. Och framförallt är han rolig, hejdlöst rolig. När han testar olika system och bollar med klichéer tycks han själv ha lika kul som ett barn med nya byggklossar, entusiastiskt storögd men med ett demoniskt leende och en infam glimt i ögat. Det är alltid finurligt och fingerfärdigt.”
Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad
“Få kan med sån konsekvens som Ulf Karl Olov Nilsson slutföra de koncept han inleder. Han har en förmåga att göra sin poesi personlig, politisk, ifrågasättande och angelägen... UKONs poesi är vansinnigt underhållande, men under den humoristiska ytan visar sig samhällskritiska funderingar och tankar kring mänsklighetens grundläggande predikament. UKON lyssnar till oss läsare, försöker komma med lösningar samtidigt som han besvarar våra frågor med en ny fråga vilken manar oss till att ifrågasätta och filosofera kring vår tillvaro. Vad är jag för en människa?
Per Bergström, Kristianstadsbladet
”ett litet fyrverkeri till poesi.”
"Synopsis" är en bok som lika kärleksfullt som precist vill vidga förståelsen av människan som språklig varelse. I likhet med flera generationskamrater granskar Nilsson fackjargonger och vokabulärer, de tomma frasernas politik och maktspråkens glidningar. Men där finns också en mellanmänsklig dimension som gör hans texter till mer än tester i hur långt man kan gå i självupptagenhet innan svensklärarföreningen börjar utfärda varningar. Här förekommer varken kokett besserwisseri eller självgisslande desperation. Det är som om Erik Beckman och Kristina Lugn ingått en lycklig andlig union och alstrat en göteborgsk Apollon.
[…] "Synopsis" är skriven för barn, afatiker och alla oss andra ufon som har så svårt att säga "jag" utan att förbryllas.
Aris Fioretos, Dagens Nyheter
Om jag någonsin äter ägg igen kommer jag inte att salta det. Jag kommer nämligen att skratta så jag gråter. Den roligaste svenska dikt jag har läst på länge handlar om just ett ägg. Eller egentligen om alla ägg, eftersom ägget enligt poeten Ulf Karl Olov Nilsson inte har någon individualitet. […] Jag läser dikten om och om igen, skrattar och skakar på huvudet. Det är så roligt att ägget har fått en hyllningsdikt, att det äntligen får existera utan att fungera som metafor. Men UKON:s äggdikt är inte bara underhållande. Under skalet är den också hårdkokt politisk. Jag tänker att den är en drift med upplysningsprojektet, med dess naiva tilltro till en rationell förståelse av världen. Likt en samtida vetenskapsman smyger UKON omkring den ovala formen och vill knäcka dess gåta. Han försöker begripliggöra ägget och tränga ner i dess innersta, ömsom med existentiell desperation och ömsom med dietistens allvar.
Athena Farrokhzad, Aftonbladet
Ulf Karl Olov Nilsson är en humoristisk och subversiv absurdist som i dikt efter dikt demonterar språket som kommunikationsmedel och maktstruktur i samhället. Synopsis bjuder på många goda skratt även om skratten oftast fastnar i halsen. Ingen och ingenting undgår den sylvassa ironin och humorn i dessa texter. Nilsson driver med konsten, moralen, kärleken, döden, politiken och samhället. Men han driver inte med ägget.
Bo Gustavsson, Uppsala Nya Tidning
Teatern har sina premiärer, dikten har UKON. […] Samtidigt som han i kraft av ett tveklöst och självsäkert anslag och en motivisk bredd för olika slags arv vidare – det kan vara Erik Beckmans, eller Stig Larssons – så får man hoppas att framtida uttolkare av det tidiga 2000-talet får fatt i UKON:s skrifter. […] Men det fenomenala med UKON, eller rentav fenomenologiska, är hans brist på distansering, gardering. Han har blicken och inte minst örat men han har inte anammat vad andra – yngre och äldre än han själv – slagit mynt av: mobbningskulturen. Han slår varken på dem som ligger eller står. Han ser och lyssnar, det räcker.
Jan Karlsson, Corren
Här finns finurliga ready mades hämtade från bland annat lagparagrafer och anslag, numerologiska operationer utifrån viktiga årtal i Sigmund Freuds liv, synopsisartade skelett till berättelser (”han blir förråd av en av sina 12 vänner”) och inte minst en bisarr dialogdikt med Kal å Ada på fonetisk göteborgska vilket skapar en storartat förfrämligande effekt (i alla fall för en skåning).
Bäst är ändå ”Stora A – en dikt om ortografin och namngivandet”, som lätt kåserande smälter samman en strukturalistisk undersökning av sambandet mellan tecken och betecknat och författarens egna vanligaste felskrivningar och barndomsminnen kring bokstaven a. […] Sällan har språkmaterialismen varit så här underhållande.
Andreas Brunner, Sydsvenska Dagbladet
|