Ulf Peter Hallberg


 

Europeiskt skräp

 

Europeiskt skräp

Ulf Peter Hallberg

Europeiskt skräp
Sexton sätt att minnas en pappa

 

344 sidor
Inbunden, illustrerad

ISBN

978-91-7139-837-6

Ditt internetpris
217 kronor
Frakt 29 kronor tillkommer


Om boken

”Du blev ju nästan jur.kand., och nu är du chef för Det Europeiska Skräpet”, säger Fasse till sin bror, den lidelsefulle samlaren, som i sin lägenhet på Rönneholmsvägen i Malmö överblickar och katalogiserar både konst och livs visdom.

 

Ulf Peter Hallberg, samlarens son, gestaltar sin pappas värld i en roman som påminner om Tusen och en natt – med Baudelaire, Greta Garbo och andra europeiska gestalter som budbärare. Precis som sin faster, dvärgen, tar han inte hänsyn till verkligheten, utan berättar sina historier så konstfärdigt att vi överlever natten. Det är en bok full av underbara historier om den lilla människans storhet, konstens lyskraft och familjens värdighet i en tid av förfall.  Faderns samling av konst, citat, fotografier, skulpturer och märkliga föremål framstår som ett storslaget försök att undgå samhällsutvecklingens förskingring. Historierna skildrar resor, städer, människor i exil; outsiders som liksom berättaren drivs av faderns hängivenhet mot konsten. Berättelserna flätas ihop med faderns öde; Europeiskt skräp visar sig vara kulturarvet – för många idag försumbart.

 

Ulf Peter Hallberg är författare och översättare som sedan 1983 är bosatt i Berlin. 1984–1990 översatte han Paris, 1800-talets huvudstad av Walter Benjamin och erhöll för detta Svenska Akademiens översättarpris 1992. Hallberg har för teatern översatt bland annat Shakespeare, Molière, Büchner och Brecht, samt introducerat ny tysk och engelsk dramatik. Under åren 1999–2000 var han av tre konstnärliga ledare vid Malmö Dramatiska Teater. Essäromanen Flanörens blick (1993, 1996) har översatts till tyska, danska och italienska.


Senast har han utgivit Grand Tour och Legender och Lögner/Italienska ögonblick.

 

Pressröster om Europeiskt skräp

"En av årets mest stimulerande läsupplevelser."

MICHEL EKMAN, SVENSKA DAGBLADET

 

"Ulf Peter Hallberg är den kanske siste fullföljaren av en skånsk europeism (Ola Hansson, Vilhelm Ekelund)."

GÖRAN LUNDSTEDT, SYDSVENSKAN

 

"Det är en ynnest att få ta del av denna fäderneärvda skattsamling."

NILS SCHWARZ, EXPRESSEN

 

"Texten utgör Ulf Peters Hallbergs iscensättning av den värld som var pappan Ulf Hallbergs... Han gör det via en rad efterlämnade ting. Det är anteckningsböckerna i högen på skrivbordet, urklippen ur ”nordens alla tidningar” i källaren och ett hem fullt av faderns-samlarens konst, loppisfynd och privata dyrgripar. Genom texten upprättar sonen sin och faderns gemensamma dubbelhjärna. Ulf Hallberg var en man som aldrig arbetade för en inkomst, hustrun Eva som var lärare tog hand om det ekonomiska. Hans arbete gick ut på att ge liv åt, och själv leva med full lyster genom dessa samlingar av ”europeiskt skräp”. Den självpåtagna uppgiften var att fylla varje föremål och brottstycke med lidelse och mening och därigenom mota undan tomheten... Synapserna sprakar och texten flödar; blir biografi, essä, fiktion: Baudelaire räddar sånär Twin Towers från att rasa – han har kallats till New York likt detektiven i en film noir... Jag tycker om den reservationslösa kärlek och respekt Ulf Peter Hallberg visar sin kunskapstörstande dåre till far... Han försöker inte hålla tillbaka sin personliga sorg i dettaefteråt, utan delar med sig. Beskrivningen av förlusten stiger mig i ögonen. Tårarna vet vad faderssaknad är... Ulf Peter Hallberg skriver så vackert om både kärlek och skräp. En eloge till Symposion för utgivningen av denna aviga bok om två nästan lika underliga människor. Må vi vårda deras släkte med varliga händer."

AMELIE BJÖRCK, GÖTEBORGS-POSTEN


 

Beställ