Per Øhrgaard
GOETHE

Per Øhrgaard

GOETHE

En essä

Översättning: Joachim Retzlaff

360 s. Häftad

ISBN: 91-7139-659-4


Pris: 212:-


Om boken

”Livet är för kort för själen”, yttrade Goethe vid tjugotvå års ålder. Och fastän han kom att bli hela åttiotvå år gammal varade han s själ eller snarare de uttryck den tog sig – nämligen hans verk – betydligt längre än så.


Per Øhrgaards lärda essä är en inbjudande vandring genom Goethes liv och frukterna av en enastående skaparkraft. Från ungdomsdramerna över lyriken och de vetenskapliga arbetena till de eviga klassikerna om Werther, Wilhelm Meister och slutligen Faust, som är det verk där de olika trådarna i Goethes diktargärning löper samman.


Pressröster

 

"Och låt det blir sagt redan nu: den inträngande studien förtjänar sannerligen sina läsare, ty här bjuds det på lärd essäistik och spirituell konversationskonst på hög nivå."

(Svenska Dagbladet)

 

"Allteftersom läsningen fortskrider blir man mer och mer imponerad av Øhrgaards kunskaper och detaljminne. Det här är mer än en vanlig litteraturvetenskaplig framställning."

(Borås Tidning)

 

"… en oavbrutet upplivande, för att inte säga briljant granskning av ett komplett geni, vars verk beledsagar sina läsare från tankens dunkla snårskogar till de oförmörkade gläntor där konsten och livet i slutändan framträder i ett förklarat - om än beslöjat ljus. Ty just den beslöjade blicken är, menar Øhrgaard med Goethe, sannare än det klara 'eftersom den även rymmer vår andel, det ofullkomliga'. Fullkomligare än så kan det inte uttryckas." 

(Martin Lagerholm, Svenska Dagbladet)

 

 

Andra böcker av och om Goethe på Symposion:


Johann Wolfgang Goethe, Romerska elegier


Walter Benjamin, Goethes valfrändskaper