Gudrun Fagerström
FÖREBILD ELLER NIDBILD?

Gudrun Fagerström:

FÖREBILD ELLER NIDBILD?

Läraren i svensk barn- och ungdomslitteratur

230 sidor

Inbunden

ISBN:

91-7139-749-3

Ditt internetpris:

xxx kronor

Frakt 29 kronor tillkommer

Beställ


Om boken

Alla har vi gått i skolan under våra mest formbara år, alla kan vi minnas lärare som lämnat avtryck i oss, positiva eller negativa, som kanske har haft avgörande betydelse för våra livsval. Inte underligt att skönlitteraturen befolkas av en uppsjö av lärare och att många av dem är tecknade med livets starkare känslor - samtidigt som författare givetvis använder litterära medel för att levandegöra de fiktiva lärarna.


Vilka bilder av lärare förmedlar barn- och ungdomslitteraturen till sina unga läsare? Framstår de som förebilder värda att respektera eller tecknas snarare nidbilder av dem? Och kan lärare få hjälp av de fiktiva kollegorna - som draghjälp i skolan genom litteraturstudier i klasserna, som bilder att utmanas av både som individ och som grupp? Eller är litteraturens lärare mest en belastning i klassrummet, gestalter att se som avskräckande exempel för den egna verksamheten?


Det är sådana frågor Gudrun Fagerström, universitetslektor i litteraturvetenskap och lärarutbildare vid Linköpings universitet, diskuterar  i Förebild eller nidbild?. I fokus står den samtida litteraturen men genom jämförelser med tidigare utgivning och utblickar mot relevant skolforskning formar framställningen sig till en bred exposé över olika lärarbilder i litteraturen.


Beställ