Ulf Peter Hallberg
GRAND TOUR

Ulf Peter Hallberg:

GRAND TOUR

400 sidor

Inbunden

ISBN:

91-7139-647-0

Ditt internetpris:

222 kronor

Frakt 29 kronor tillkommer

Beställ


Om boken

Grand Tour var under tidigare århundraden namnet på den bildningsresa som företogs för att förfina själen och utsätta den egna kroppen för historiska platsers genialitet. Man reste till Rom, Neapel och Konstantinopel; i andra länders kulturer sökte man sig själv.

 

Ulf Peter Hallbergs Grand Tour är en spännande bildningsresa, utsträckt över ett helt liv, från barndomens kust till de berusande storstädernas anonymitet. I Flanörens blick, som översatts till ett flera språk, skildrade Hallberg den enskildes öde i Europas stora städer, före och efter murens fall. I den nya essäromanen Grand Tour ställer han alla frågor om Europa idag - vårt öde, vår historia - plus frågan om den egna förvirringen och livets mening. Är vi hopplöst kuschade kujoner, dömda att sugas ner i massmedias malström, eller kan bildning och historia fungera stärkande, så att vi kan fäkta om skönheten och lyckan? Halllberg är ett öga och ett öra som inte kan stängas av. Hans poäng är hans humor; hans ihärdighet och nyfikenhet gäller kopplingen mellan nuet och det förflutna. Berlin, Trieste, Rom, Budapest, Los Angeles, New York och Neapel; alla dessa städer bländar och utmanar denne återuppståndne Don Quijote. Verklighetens svarta riddare stöter honom ur sadeln med sin spetsiga lans. Han tappar minnet i en nattlig batalj. Men han ger sig inte.

 

Han har en vapendragare, den ryske soldaten Zasetskij, som i mars 1943 på östfronten träffades i huvudet av granatsplitter och förlorade en del av hjärnan. Denne har väckts till liv och hjälper sin herre i kinkiga situationer, med ständiga anteckningar och inpass. Märkliga äventyrare från förr ger assistans.

 

Slutligen handlar det om de sköna systrarna, om Sverige och Neapel som sinnebilder för livets gåtfulla skönhet.

 

Får Hallberg som han vill övertygar han oss om att livet är en kampsituation och en bildningsresa.

 

Om författaren

Ulf Peter Hallberg är författare och översättare som sedan 1983 är bosatt i Berlin. 1984-1990 översatte han Paris, 1800-talets huvudstad av Walter Benjamin och erhöll för detta Svenska Akademiens översättarpris 1992. Hallberg har för teatern översatt bland annat Shakespeare, Molière, Büchner och Brecht, samt introducerat ny tysk och engelsk dramatik såsom Schwab, Barker, Greig och Rushdie. Under åren 1999-2000 var denne eldsjäl en av tre konstnärliga ledare vid Malmö Dramatiska Teater och han har även skrivit ett antal pjäser men även några filmmanuskript. Essäromanen Flanörens blick (1993, 1996) har översatts till tyska, danska och italienska.


Beställ





Pressröster

"Grand Tour är en storslagen bildningsresa ... en djupt sympatisk bok."

Maria Bergom-Larsson, Aftonbladet

 

"En briljant roman... som har alla förutsättningar att bli en asfaltsflanörens verkliga bibel... Ett hisnande reseäventyr..."

Per-Axel Svensson, Borås Tidning

 

"Det är sällan som den där riktiga, fullkomligt hämningslösa konstnärliga friheten slår emot en från boksidor. Det mesta är numera en aning anpassat, efter verkliga eller förmodade önskemål från läsare, genrer, förlag, redaktörer, agenter, topplistor. Det är mycket ovanligt att en text framstår som så absolut självständig (och självsvåldig) som Ulf Peter Hallbergs nya bok Grand Tour..... Grand Tour är en bok som vill allt. Det är en mycket sympatisk grundinställning. Ulf Peter Hallberg lägger ut sin själ till beskådande - och lyckas i den processen ge oss en djupt imponerande bild av världen. Och det är inte någon vacker bild"

Jan Arnald, Göteborgs-Posten

 

"Hallberg är en gränsgångare, han gäckar varje bestämning, genrehinder är till för att övervinnas... Det kan förefalla otidsenligt. Men jag tror tvärtom att han är tidlös, eller snarare bräddfylld av tid... / Han/ förbinder nu med då, smått med stort, nära med långt borta i ett slags djupt personlig geopoetik, en text som andas och pulserar, ljusnar och mörknar, glesnar och tätar. Han skriver genomreflekterat om det mesta från politik och stadsbyggnad till kioskdamerna på den skånska badorten, och lever som han lär, gör det enkla svårt, så svårt att läsaren tvingas börja tänka på sitt eget liv."

Jan Norming, OBS, P1

 

"Jag tror att jag har lyckats hitta årets bästa svenska bok. Det var längesedan jag öppnade och läste en bok som så generöst och obesvärat har skänkt mig så mycket av både kunskap och insikter, av hopp om att motståndet mot vår gruvliga och förflackade, vår ytliga och populistiskt fördummande samtid faktiskt är meningsfull – ja, att motståndet är absolut nödvändigt."

Crister Enander, Ystads Allehanda

 

 

"Ulf Peter Hallberg har gjort hela livet till en grand tour. Han är sin egen bildningskonsulent. Han vill upptäcka världen bortom dogmatism och upprepning och hyllar vad han kallar en "produktiv nihilism", ifrågasättande och mångtydighet. Bara utifrån en sådan attityd, som inte minst innefattar självironi, kan ett nytt värde skapas. (...) Samtidigt som " Grand Tour" är en väldig rundmålning och en inventering av "möjligheter" har den en mycket personlig prägel. Samtidsanalysen hämtar näring ur en inre dialog och ur ambitionen att "hålla samman mitt eget förflutna". ... storslagen och idérik essäroman."

Göran Lundstedt, Sydsvenska Dagbladet

 

"Man måste beundra en författare som så uppriktigt framhärdar i försöket att lösa en storslagen uppgift som han är lika uppriktigt förvissad om att han inte klarar av: att räkna ut summan av sig själv och av Europa. Jag önskar att det fanns fler svenska författare som var lika ambitiösa. ... Detta är en paradoxal resa och en lyckad bok: Hallberg går vilse i Europa och når på så vis ända till dess hjärta."

Stefan Jonsson, Dagens Nyheter