Anu Mai Köll (red.)
KOMMUNISMENS ANSIKTEN

Anu Mai Köll (red.):

KOMMUNISMENS ANSIKTEN

Repression, övervakning och svenska reaktioner

328 sidor

Inbunden

ISBN:

91-7139-734-5

Ditt internetpris:

198 kronor

Frakt 29 kronor tillkommer

Beställ


Om boken

Kommunismen var ett unikt samhällsexperiment med början i Ryssland under första världskriget. Syftet var att bygga ett nytt slags samhälle.


I Europa fick experimentet också ett tydligt slut, och idag står vi med facit i hand. Hur ska vi förstå kommunismens historia, varför blev det så här? I Kommunismens ansikten presenterar en rad svenska forskare bidrag till en sådan förståelse.


Bilden av den repression som ägt rum i Sovjet och Östeuropa framträder allt tydligare. Den fördjupas här i närstudier av hur och varför våldet mot och övervakningen av den egna befolkningen ägde rum. Kände man i Sverige till övergreppen mot de mänskliga rättigheterna? Kommunismens ansikten visar hur Sovjetunionen presenterades i svensk press och litteratur under 1930- och 40-talet. Med hjälp härav ser vi att det långtifrån saknades information, frågan är snarare varför det inte ansågs viktigt när det hände.


I Östasien finns det fortfarande kommunistiska regimer. Forskningen om repressionen ger nya insikter och ställer nya frågor. Varför avstod Sverige från att reagera, till exempel mot invasionen av Tibet?


Beställ