Mark Obmascik
DET STORA ÅRET

Mark Obmascik:

DET STORA ÅRET

Tre män och en passion

Översättning:

Inger Lindelöf

328 sidor

Inbunden

ISBN:

91-7139-726-4

Ditt internetpris:

172 kronor

Frakt 29 kronor tillkommer

Beställ


"Enastående … underbart sprudlande … Spänningen byggs hela tiden upp, och Obmasciks är mycket skicklig på att få dessa män att framträda som verkliga i sin strävan, så beundransvärt levande, att det till slut framstår som ganska ovidkommande vem som vinner tävlingen … För den här berättelsen handlar egentligen om det mänskliga medvetandet - och alla de omöjliga, otroliga och förunderliga saker som vi gör och uthärdar för att förverkliga våra passioner."

The Boston Globe

 

"Fascinerande … Det stora året kombinerar det bästa av äventyrsberättelse, deckare och naturskildring, och även icke-skådare kommer att följa tävlingen med stor spänning."

Los Angeles Times


Fler citat


Om boken

Bilden av fågelskådaren är stereotyp: den dammiga excentrikern med mossgrön kofta som vid ljudet av en blåmes får något glasartat i blicken. Den Pulitzerbelönade Mark Obmascik har skrivit en hisnande bok om tre excentriska fågelfanatiker och om deras vansinnestävling: att under ett år vara den som sett flest fågelarter i Nordamerika och att enbart ägna sig åt detta.

 

Det Stora Året följer tre män på en desperat jakt som nästan kostar dem livet. Från Rio Grande-dalen i Texas till nordligaste Kanada driver tävlingen de tre kombattanterna genom glödande öknar och stinkande träsk till ett möte med ett purket bergslejon och några av historiens mest lopphärjade hotellmadrasser.

 

Sandy Komito är en pensionerad industrientreprenör från New Jersey som 1987 satte rekordet med 721 arter och detta år vill trygga sin plats i täten för eftervärlden. Komito är en dryg typ som fullständigt struntar i vad andra tycker. Han älskar fåglar men också att vinna och att reta gallfeber på folk.

 

Al Levantin är från Bronx och liksom Komito välbeställd pensionär med en bakgrund som kemist och företagsledare. De båda har därmed de viktiga förutsättningarna för att lyckas med ett Fågelår: tid och pengar.

 

Greg Miller, den tredje deltagaren i tävlingen, förblir länge okänd för de andra två. Det han saknar i praktiska förutsättningar - han är i stort sett pank och i urusel fysisk form trots att han är en generation yngre än sina medtävlare - kompenserar han med ren desperation. För den olyckligt nyskilde Miller, som till vardags är programmerare på ett kärnkraftverk, är passionen för fåglar ett sätt att fylla behovet av tröst och mening. Hans kamp för att hålla jämna steg med sina två medtävlare är en spännande historia i sig.

 

Med en engagerande syrlig humor berättar Mark Obmascik om de tre galningarnas kamp mot klockan. Den oändligt egocentriske Komito, den ständigt sjösjuke Levantin och den luspanka Miller bedriver en sällsam jakt som blir alltmer spännande.

 

Trots att det är en sann historia läser man DET STORA ÅRET som en spännande roman med pulserande språk och en handling som ständigt överraskar när man minst anar det. Boken - ett slags befjädrad version av En ding, ding, ding, ding värld - bygger på de verkliga personernas berättelser och är nu under filmatisering i Hollywood.

 

Martk Obmascik är Pulitzerbelönad journalist - och numera hängiven fågelskådare. Han bor i Denver, USA, med sin fru och tre barn.


Fler citat

"Om du inte kan föreställa dig att en bok om fåglar kan vara en riktig sträckläsarbok så kommer Det Stora Året att ta dig med storm. Mark Obmascik har fångat skådandets fram- och baksidor, euforin och galenskapen i att bedriva fågeljakt som extremsport."

Kenn Kaufman, legendarisk Stora Året-skådare och författare till Kingbird highway

 

"En i högsta grad fascinerande berättelse. Det här är en fågelbok för massorna … Historien om deras jakt är både underhållande och underbar."

Chicago Tribune

 

"En riktig vinnare … Stilen är kvick och fängslande och berättelserna är fantastiska."

National Geographic

 

"En välskriven, informativ och spännande berättelse om högoktanigt fågelskådande som är i högsta grad underhållande även för dem (till exempel undertecknad) som inte kan skilja en fink från en gaffelstjärtad flugfångare."

Los Angeles Daily News

 

"Att det är en angelägen bok för skådare och andra fågelentusiaster är uppenbart, men för dem som inte är bekanta med sporten infinner sig snart frågan: Varför skulle en berättelse om tre män som tävlar om att kunna skryta om att ha sett flest antal fåglar på ett enda år vara så fascinerande? Därför att i grund och botten är denna verklighetsbaserade berättelse också en fantastisk historia om passion och envishet."

The Denver Post

 

"Mark Obmascik förstår sig verkligen på fågelskådare, och i den här boken har han vågat sig in bland fanatikerna inom denna hobby för att berätta om skådandets mest extrema form: Det Stora Året. Här möter oss fågelskådandets bästa och värsta sidor under en årslång stenhård tävling, och man måste verkligen beundra den speciella passion och hängivenhet som krävs av den som deltar i Stora Året. Vi andra får nöja oss med att dagdrömma om det, och den här boken kommer med all säkerhet att ge upphov till många dagdrömmar."

David Allen Sibley, författare till The Sibley Guide to Birds

 

"En befjädrad version av En ding, ding, ding, ding värld."

Tidskriften Outside

Beställ