Tua Forsström
SÅNGER

Tua Forsström:

SÅNGER

48 sidor

Inbunden

ISBN:

91-7139-780-9

Ditt internetpris:

112 kronor

Frakt 29 kronor tillkommer


Om boken

Efter framgångarna med förra boken Jag studerade en gång vid en underbar fakultet är den finländska författarinnan Tua Forsström tillbaka med en ny spännande diktsamling: Sånger. Med en både intensiv och spröd stämma levererar författarinnan i och med denna bok en självklar plats bland höstens läsupplevelser.

Tua Forsström är född 1947 i Borgå och bosatt i Tenala. Hon har under större delen av sitt liv verkat som heltidsförfattare. Forsström är den mest prisbelönta finska poeten av sin generation och lika uppskattad i Sverige som i sitt hemland. Hon har bland annat tilldelats Edith Södergranpriset (1988), Pro Finlandia-medaljen (1991), Svenska Akademins Finlandspris och Göteborgs-Postens lyrikpris (1992), Tollanderska priset och Nordiska rådets litteraturpris (1998) samt Svenska Akademiens Bellmanpris (2003). Hennes diktsamlingar har översatts till finska, danska, franska, holländska, spanska och engelska.


Tidigare pressröster

”Tua Forsströms poesi är en både vemodig och passionerad kamp mot meningslösheten, sönderfallet, förstörelsen – mot döden i livet. Hennes teknik är ytterst sofistikerad, stringent och tonsäker där ’hantverket’ ändå alltid underordnas rösten. Här finner man även visionen av en helhet, en möjlig harmoni eller, om man så vill, den stora poetiska paradoxen som djupast bygger på dialogen mellan ’hjärta’ och ’värld’.”

Motivering för Augustprisnominering 1992


”Forsströms strofer har den isiga intensiteten hos den stora Edith Södergran och de aforistiska såväl som de mystiska kvaliteterna hos den fi nlandssvenska traditionen ... också en skörhet som är helt hennes egen. Forsströms vision av ensamhet och desperation mildras av en lyrisk djärvhet ... ömheten hos snö.”

Adam Thorpe, The ObserverPressröster om Sånger

"Tua Frosströms poetiska tilltal är så nära som ett fint regn i mörker. Det rör sig, vidgas och kan ta in de mest skiftande känslolägen. Hon har alltid skrivit sig in mot tillvarons smärtpunkt, där den som talar aldrig är identisk med sig själv. Dikten blir en skimrande resa mellan du och jag, där läsaren bjuds in som medresenär."

Anders Olsson, Dagens Nyheter


"Forsström är, välförtjänt, en av Nordens mest lästa och älskade poeter. Jag tror att det har med hennes exakta ton att göra; hon har, bland annat med hjälp av en enorm rytmisk precision, en lyrisk röst som uttalar gud och pulka med samma avspändhet."

Jenny Tundedal, AftonbladetLäsprov

”Och den stora katten sträcker på sig
i sömnen och stjärnfläckar far över löven
murarna valven och allt som lämnades
kvar och glömdes och trampades på och de
tålmodiga porträtten i statens konstmuseum
för bildkonstens bevarande och alla
anläggningar som utlokaliserats i den
lysande gröna natten under månen.”