Christer Eriksson

Handens Hjärta

 

Handens hjärta

Christer Eriksson

Handens Hjärta

  Roman
  272 sidor
Inbunden
ISBN
978-91-7139-762-1
Ditt internetpris
179 kronor
Frakt 29 kronor tillkommer


Om boken

För fyra år sedan kom Christer Erikssons med de två prosaböckerna Hur man slår ihjäl ett piano och Klösande börda. ”Det är en njutning att läsa och att man får koppla in hjärnan är inte heller helt fel. Jag hoppas att Christer Eriksson når den bredare läsekrets som han sannerligen är värd”, skrev Mats Gellerfelt då i Svenska Dagbladet. Nu är Christer Eriksson tillbaka med Handens hjärta, som är en roman av en karaktär man sällan ser i dagens svenska litteraturutgivning.

 

Han hade mött henne redan som sextonåring, när han arbetat som murbyggare tillsammans med Stöten. Nära tio år äldre sökte hon ändå Hullers sällskap, och de kom att mötas i en skör gemenskap som flera år senare skulle återförena dem för livet.


Minna. Hon skrev, hade orden i sin hand, liksom den verklighet hon och Huller levde i. Huller formades till den tystlåtne, behöll sina tankar för sig själv.


Så hade hon långsamt lämnat Huller, bit för bit. Kroppen hade krympt som äpplena i skålen på nattduksbordet. Nu är hon borta sedan många år och Huller har drabbats av livsleda. Men när han i det avgörande ögonblicket ska lägga snaran om halsen tillstöter en del problem av praktisk natur.


Han inser att det återstår en del för honom att uträtta och han återvänder till huset där han levt med Minna. Väl hemma igen börjar han en resa bakåt i tiden som blir en stilla men brutal uppgörelse med det förflutna.
Med subtil känsla för språkets nyanser och för vardagens små detaljer skildrar Christer Eriksson hur Huller erinrar sig tillvaron med den kvinna som kom att dominera hans tillvaro långt efter det att hon själv lämnat jordelivet. Det blir i mångt och mycket en berättelse om murbyggande och om revolt mot tidens gång – och om kärleken.

 

Christer Eriksson (f. 1941) har gett ut ett tiotal romaner och belönats bl.a. med Svenska Dagbladets litteraturpris (1986) och Litteraturfrämjandets Stora Romanpris (1991).

 

Pressröster så långt recensioner kommit:

"Jag läser inte Christer Eriksson med hjärtat i handen – tummen mitt i tar alldeles för stor plats – jag har det i halsgropen. Men jag är övertygad om att hans böcker är till gagn för flera än mig. Om det är något som känns i handen så är det frågorna han ställer på sin spets, en sinnesvidgande klåda."

Nils Schwartz, Expressen

 

"Christer Erikssons nya roman Handens hjärta är ett litet mästerverk i ett redan märkvärdigt författarskap. Varje ord är mönsterpassat och det språkliga hantverket är av högsta klass... Med Handens hjärta möter vi inget mindre än en konstnärlig uppgradering."

Claes Wahlin, Aftonbladet

 

"Detta är ett existentiellt författarskap, som söker sig in i det mest okända, till grundförutsättningarna för människans vara. Och det är alltid mycket vackert, skrivet på en prosa som har få motsvarigheter i den samtida svenska litteraturen... Christer Eriksson besvarar inga frågor, han ger dem gestalt. Det är en lysande bok. Läs den!"

Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

 

 

Beställ