Ulf Peter Hallberg/Anders Ranke

Lögner & legender/Italienska ögonblick

 

Lögner ...

Ulf Peter Hallberg

Anders Ranke

Lögner & legender/Italienska ögonblick
   
  300 sidor
Inbunden
ISBN
978-91-7139-804-8
Ditt internetpris
189 kronor
Frakt 29 kronor tillkommer


Om boken

Ulf Peter Hallbergs nya roman Legender & lögner är en bok om två mäns kamp, om vänskap och förräderi, om ett tåg på väg genom natten, om stunder av sinnesnärvaro och lycka. Sofia och Martin är på väg till Rom för att gifta sig, den åldrade skådespelaren Victor vill begripa sitt liv och på ön Capri sitter Mikael de Neergaard lutad över manuskriptet efter den framlidne Anders Ranke: det senare består av fotografier från fotbollens värld, historier om livets bästa och mest dramatiska ögonblick – Gina Lollobrigida mot Axel Munthe. Men man blir inte riktigt klok på vad som är vad. Vem är till exempel Mikael de Neergaard själv? Är den historia han berättar sann?

 

Sedan länge bosatt i Berlin har Ulf Peter Hallberg utvecklat ett författarskap med tonvikt på det existentiella och kosmopolitiska Europa.

 

Symposion har valt att ge ut Ulf Peter Hallbergs roman i en volym tillsammans med den framlidne Anders Rankes oavslutade manuskript, som fått titeln Italienska ögonblick. Ranke, som var född i Malmö 1953, levde sitt vuxna liv i Berlin och Italien. Hans främsta intressen var litteratur och fotografi.

 

Ranke omkom 2006 under tragiska omständigheter på klippön Capri i Medelhavet, vilket skildras av utgivaren Mikael de Neergaard i Legender & Lögner. Under hela sitt liv hade Ranke varit verksam som författare och fotograf men inte publicerat något. Italienska ögonblick innehåller en längre svit svartvita fotografier som dokumenterar fotbolls-VM i Italien 1990 och några historier från Rom och Capri. I dagboksanteckningar skildras även författarens eremitliv i Berlin och Neapel. Tonvikten i boken ligger på Rankes försök att skildra sinnesnärvaron och kampelementet, det som han kallade ”livets hantverk”.

 

Pressröster

"I sin nya bok gör Ulf Peter Hallberg upp med den ansvarslösa rollen som iakttagare. Det blir en halsbrytande lek med genrerna... Men främst är han essäist och hans nya bok skulle kunna ses som en motsvarighet till Italo Calvinos 'Sex punkter inför nästa årtusende'."

Göran Lundstedt, Sydsvenska Dagbladet

 

"Ulf Peter Hallbergs märkliga och intrikata dubbelroman... Text läggs på metavis mot text, ask ligger i ask, författare träder in i författare och roman ligger intill roman, intill förväxling och förblandning... Hallberg mystifierar läsaren och låter de olika texterna spegla varandra på ett fascinerande sätt."

Mats Gellerfelt, Expressen

 

 

Beställ