Tom Svensson

 

De vita lejonen

 

Omslag

Tom Svensson

De vita lejonen

 

Fotobok i stort format, 104 sidor, färg.

ISBN

9789171398642

Ditt internetpris
250 kronor
Frakt enligt postens billigaste taxa tillkommer


Om boken

"Tom Svensson reste till Sydafrika för att fotografera de hotade vita lejonen. Hotade framför allt av tjuvjakten. På privata lodger med stora markområden skyddas lejonen och där kan de växa upp, men syftet är inte sällan höljt i dunkel, det handlar inte alltid om att bevara denna unika variant av lejon. En jägare betalar upp till en miljon kronor för att få chansen att fälla en vuxen vit lejonhanne, och när Tom Svensson undersökte verksamheten mordhotades han. Till slut fick han tag på människor vars uppsåt var allt annat än att främja tjuvjakten. Han reste ner och kunde följa en grupp vita lejon på nära håll under närmare två veckor. Resultatet talar för sig själv. Jag tror faktiskt inte att jag sett bättre kattbilder än Tom Svenssons porträtt av de vita lejonen."

 

Det skriver på baksidan av boken naturfotografen Brutus Östling, tillika den förläggare som nu ger ut Tom Svenssons bok.

 

Vita lejon är ingen egen underart av lejon. De är i stället en färgvariant av de bruna lejonen. Man tror att det totalt finns mindre än trehundra vita lejon i hela världen, och av dessa lever endast två helt i frihet. Ett trettiotal lever i privata, skyddade reservat och resten lever i mindre inhägnade områden.

 

Tom Svensson föddes 1965 i Klovby på Själland och kom till Sverige i treårsåldern. Han är gift sedan tjugo år och har två barn, 16 och 20 år. Sedan snart tio år arbetar han med artbevarande på Nordens Ark i Bohuslän. Hans första bok, den dokumerntära Tamarinerna. Regnskogens lejon kom ut 2009.

 

Ett läsprov hittar du här. PDF, öppnas i nytt fönster.

 

Se den bokfilmspresentation Brutus gjorde med Tom Svensson hemma i huset!

 

 

 

Beställ