Tom Sandqvist

 

efterlämnad egendom

 

Omslag

TOM SANDQVIST

EFTERLÄMNAD EGENDOM

 
 

Mjukband

522 sidor

ISBN: 9789187483301

229 kronor
Frakt enligt postens billigaste taxa tillkommer

 

Recension

 

Recension i Hufvudstadsbladet/HBL: I minnets labyrinter

 

Om boken

 

Efterlämnad egendom är en roman som består av två i tiden sammanfallande berättelser. I den första berättelsen återvänder författaren till barndomshemmet. Här, i farmors gamla byrå, hittar han en förseglad mapp som visar sig innehålla en ohygglig hemlighet invävd i en berättelse om brödernas gemensamma barndom. I den andra berättelsen återvänder författaren till den sörmländska byn och till ”trivselkvällarna” i sockengården. Här samlas kommunisten från Katrineholm, rörmokaren och snickaren, Skrotjanne, sockengårdsföreningens kassör, kyrkvärden och inte minst sverigedemokraten. I den gamla skolans till ateljé förvandlade gymnastiksal växer samtidigt fram en serie målningar som förknippas med det berömda förintelselägret. Att konstnärens morföräldrar levde i Berlin under hela den nazistiska diktaturen och att hennes mamma upplevde det slutliga sammanbrottet har en stor betydelse för hur berättelsen fortskrider.

 

Tom Sandqvist

 

Tom Sandqvist är inte bara en internationellt uppmärksammad konstvetare. Han har också verkat som konstnär och utställningsproducent. Efterlämnad egendom är hans tredje roman efter Det turkiska huset (2002) och Romanen om örfilen (2015). Kanske är Tom Sandqvist, skriver Tuva Korsström i Från Lexå till Glitterscenen, den som mest konsekvent hållit fast vid ursprungsidealet, det djärva, provokativa utforskandet av en inre verklighet.

Tom Sandqvist har prisbelönats av bland andra Svenska Akademien, Holger Schildts förlag, Svenska Litteratursällskapet och FST.

 

Beställ