Bohumil Hrabal
HARLEKINS MILLIONER

Bohumil Hrabal

HARLEKINS MILLIONER

en saga

Översättning: Mats Larsson

195 s. Inbunden

ISBN: 91-7139-574-1


Pris: 182:-


Om boken

Det var en gång ett slott ...

Harlekins millioner är en saga för vuxna om livet, döden och tidens flykt. På kommunisternas ålderdomshem i greve Sporks gamla slott låter författaren sin mor berätta om sig själv, sin man Francin och farbror Pepin. Och med bistånd av de tre vittnesbärarna om gamla tider återberättas hur man levde förr i "Den lilla staden där tiden stannade". Allt skildrat med oefterhärmlig inlevelse och till de smäktande tonerna av Riccardo Drigos balett "Harlekins millioner".

Harlekins Millioner är den tredje, fristående delen i en mycket löst sammanhållen självbiografisk trilogi som handlar om Bohumil Hrabals föräldrar och farbror Pepin, hans barndom på 20-talet och hans föräldrars ålderdom. Trilogins första del, När seklet var kort (filmad av Jirí Menzel 1980), kom ut på svenska 1988. Trilogins andra del, Den ljuva sorgen, utkommer på Symposion under våren 2006.Pressröster

"En 'saga' fylld av de mest fantastiska historier, utbroderade i slingrande arabesker och ornament som organiskt ynglar av sig i all oändlighet tills man befinner sig alldeles omvävd av dess prunkande färger, inspunnen i en puppa av Hrabals outsinliga fantasi och berättargeni ... Men så är ju hans berättelser både livsbejakande, humoristiska och konstnärligt avancerade."

Kristina Lundblad, Göteborgs-Posten


"Ett collage av röster sammansatt som en inre monolog, en förtätning av världen."

Mats Granberg, Norrköpings Tidningar


"Humor, vemod, absurditeter Hrabals egenartade berättarstil har mästerligt fångat och förmedlat melankolin över tiden och dess förgänglighet."

Bo W Jonsson, Borås Tidning


"En bok som det är lätt att tycka om."

Steve Sem-Sandberg, Svenska Dagbladet