Bohumil Hrabal
DEN LJUVA SORGEN

Bohumil Hrabal

DEN LJUVA SORGEN

Översättning: Mats Larsson

240 s. Inbunden

ISBN: 91-7139-752-3


Pris: 182 kronor


"Det är förfärligt. Det är livet. Det nyktra liv som bara en
alkoholist som Hrabal kunde skildra. Vid sidan av Hrabal reduceras
Ernest Hemingway, Malcolm Lowry och Dylan Thomas till ynkliga
skåpsupare. Lika mycket som Hrabal kunde ingen dricka - lika bra som
Hrabal kan ingen skriva."

Kjell Albin Abrahamsson, Kulturnytt, P1


Om boken

En intagande och på sina ställen mustig barndomsberättelse. Med oförställd förvåning skildrar författaren hur det var att växa upp i ”Den lilla staden där tiden stannade” och vad hans föräldrar och farbror Pepin hade för sig. Allt återgivet med oefterhärmlig inlevelse och genom barnets omedelbara medvetande.


Den ljuva sorgen är den andra, fristående delen i en löst sammanhållen självbiografisk trilogi som handlar om Bohumil Hrabals föräldrar och farbror Pepin på 20-talet, hans barndom före och under andra världskriget och hans föräldrars ålderdom. Trilogins första del, När seklet var kort (filmad av Jirí Menzel 1980), utkom på svenska 1988. Trilogins tredje del, Harlekins millioner, utkom 2002 på Symposion.


Bohumil Hrabal (1914-1997) blev berömd över en natt med novellsamlingen Pärlan på botten (1963). Han var redan då en mogen författare som länge saknat möjligheter att bli publicerad. Under sin långa och ofrivilliga förberedelsetid utbildade han sig till jurist och provade på en lång rad yrken. Mellan 1963 och 1968 gav han ut åtta originalverk, bl.a. Danslektioner för äldre och försigkomna (på svenska 1992). Efter 1968 belades han med publiceringsförbud och först 1976 kunde en del av hans böcker börja komma ut i Tjeckoslovakien, bl.a. När seklet var kort. 1991–1997 utkom hans samlade skrifter i 19 mastiga band. Strax innan det sista var färdigt föll han ut från ett fönster på ett sjukhus i Prag och dog omedelbart.